Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

truskawkowe szaleństwo

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 łubianka
cukier 3/4 kg

Przepis i sposób przygotowania na: truskawkowe szaleństwo

Truskawkowe szaleństwo zaczyna się dla mnie w momencie, gdy truskawki właśnie się kończą. Zbieram te najpóźniejsze, są wtedy bardzo słodkie i dojrzałe. Łubiankę truskawek myję, usuwam szypułki i wrzucam do garnka z odrobiną wody na dnie i wstawiam na najmniejszy ogień. Gotuję pod przykryciem około pół godziny. Po tym czasie odcedzam powstały sok i owoce przez gęste sito. Sok ponownie doprowadzam do wrzenia dodając pół kg cukru. Szybko przelewam do słoiczków(wyjdzie 1 litr soku), zakręcam, stawiam do góry dnem i nakrywam ręcznikiem. Pozostałe rozgotowane truskawki wrzucam do rondelka z dodatkiem 250g cukru i jeszcze chwilę je smażę, a następnie przekładam dżem do słoiczków(wyjdzie pół litra), zakręcam i również stawiam do góry dnem i pod ręcznik. Słoiczki zostawiam do całkowitego ostygnięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 22.07.2012 16:34
Mnie niestety w tym roku nie udało się zrobić ani jednego słoiczka przetworów z truskawek.
mic 15.07.2012 20:04
dokaldnie szalenstwo
Paweł10 10.07.2012 20:50
pycha ;p

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak