Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki bananowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 20 dag
margaryna 10 dag
woda 250 ml
jajko 5 szt
sól 1 szczypta
Nadzienie:
śmietana 30% 170 g
serek homogenizowany 140 g
banan 1 szt
śmietanfix 0 opakowania
cukier puder 1 łyżka
Polewa:
margaryna 125 g
mleko 2 łyżka
cukier puder 2 łyżka
mleko w proszku 2 łyżka
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki bananowe

Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku.

Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę.

Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie.

Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka.

Miksujemy na gładką masę.

Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy podłużne eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Gdy przestygną przecinamy je na pół.

Margarynę roztapiamy w garnuszku.

Dodajemy cukier puder, mleko i kakao i mleko w proszku.

Dokładnie mieszamy nie doprowadzając do zagotowania.

Gdyby polewa się zważyła dodajemy trochę zimnego mleka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Górę eklerków smarujemy polewą i odstawiamy do zastygnięcia.

Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej śmietanfix i opcjonalnie cukier (ja go nie dodawałam ale lubię mniej słodkie desery).

Następnie delikatnie mieszamy z naturalnym serkiem homogenizowanym i wkrajamy do masy banana.

Na dół upieczonych eklerków nakładamy po łyżce masy.

Przykrywamy górą z polewą.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 01.08.2016 20:07
pysznie wyglądają
ben-ka 29.08.2015 10:22
Bardzo apetyczne.
Jastinka 10.11.2012 22:36
smaczne
wulkanxd 31.07.2012 12:50
wygląda wspaniale;)
Agnieszka91 10.07.2012 17:09
mniamm..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak