Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 2 kg
woda 3 litry
sól kamienna 3 łyżki
czosnek (POLSKI) 1 główka
koper 4 szt.
liść chrzanu 2 szt.
korzeń chrznu 1 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Ogórki powinny być świeżo zerwane i zielone, nieuszkodzone i dość małe. Dokładnie umyć ogórki. Wodę (źródlana lub przegotowana i ostudzona)osolić. Na dno naczynia do kiszenia układamy liść chrzanu, koper, kawałek korzenia chrzanu i 2 ząbki czosnku. Delikatnie układamy ogórki, przekładając je czosnkiem, kawałkami chrzanu i ziarenkami pieprzu. Na wierzch układamy pozostały koper i liść chrzanu, a także czosnek i korzeń chrzanu. Całość zalewamy wodą z solą. Odstawiamy w zaciemnione miejsce. za 2-3 dni ogórki będą już gotowe do spożycia. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.09.2013 11:29
domowe są najlepsze :)
mufinka79 10.07.2012 12:15
Polecam, zawsze wychodzą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak