Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWA GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czerwona porzeczka 1 kg
cukier 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWA GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI

Owoce płuczemy na sicie pod zimną wodą. Obieramy z zielonych gałązek. Na dużej patelni wysypujemy kuleczki porzeczki zasypujemy połową cukru. Na delikatnym ogniu podgrzewamy i czekamy aż porzeczka puści soki. Gdy soku będzie dużo a owoce będą miękkie przekładamy na sito o małych oczkach i przecieramy. Ponownie wkładamy na patelnię zasypujemy resztą cukru i ponownie podgrzewamy. W czasie podgrzewania zdejmujemy pianę. Gorącą galaretkę przekładamy do wyparzonych słoików zakręcamy i odstawiamy dnem do góry. Po 20 min odwracamy aby galaretka opadła na dno słoika.
Galaretka idealnie smakuje we wszelkich sosach do mięs (na ciepło), lub jako zastępczyni żurawiny.
Idealna do deserów o lekko kwaskowej nucie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 07.02.2013 11:42
extra :)
Monika-twin 21.08.2012 18:14
mniam
Monika63 12.08.2012 10:18
mniam, mniam
Megi 31.07.2012 09:15
rewelacja
Russkaya 11.07.2012 07:55
Tak niewiele trzeba by sprawić sobie prawdziwą przyjemność!
parysek10 10.07.2012 11:34
nie ma to jak domowe wyroby
Cukiereczek13 10.07.2012 07:40
piekny ma kolor ;) na pewno smaczna ;)
Rafał10 09.07.2012 22:54
ale bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak