Sposób przygotowania

Owoce płuczemy na sicie pod zimną wodą. Obieramy z zielonych gałązek. Na dużej patelni wysypujemy kuleczki porzeczki zasypujemy połową cukru. Na delikatnym ogniu podgrzewamy i czekamy aż porzeczka puści soki. Gdy soku będzie dużo a owoce będą miękkie przekładamy na sito o małych oczkach i przecieramy. Ponownie wkładamy na patelnię zasypujemy resztą cukru i ponownie podgrzewamy. W czasie podgrzewania zdejmujemy pianę. Gorącą galaretkę przekładamy do wyparzonych słoików zakręcamy i odstawiamy dnem do góry. Po 20 min odwracamy aby galaretka opadła na dno słoika.
Galaretka idealnie smakuje we wszelkich sosach do mięs (na ciepło), lub jako zastępczyni żurawiny.
Idealna do deserów o lekko kwaskowej nucie.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    ale bym zjadła
  • 1
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    piekny ma kolor ;) na pewno smaczna ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    nie ma to jak domowe wyroby
  • 0
    original
    Opublikowano

    Russkaya

    Tak niewiele trzeba by sprawić sobie prawdziwą przyjemność!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika63

    mniam, mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    mniam
  • 3
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    extra :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !