Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowane łodygi botwiny

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwina 1 pęczek
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
olej do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowane łodygi botwiny

Kroki postępowania

1
Botwinę oczyścić i umyć. Odciąć liście (wykorzystać je do innej potrawy). Łodygi i korzonki botwiny zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić.
Krok 1 - Panierowane łodygi botwiny foto
2
Ugotowane łodygi botwiny pokroić na krótsze kawałki. Buraczki obrać i przekroić na pół.
Krok 2 - Panierowane łodygi botwiny foto
3
Jajko dokładnie rozbełtać, wlać do botwiny, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Panierowane łodygi botwiny foto
4
Zamoczone w jajku łodygi botwiny i buraczki obtoczyć w bułce tartej, kłaść je na rozgrzany olej, oprószyć solą.
Krok 4 - Panierowane łodygi botwiny foto
5
Smażyć na dużym ogniu na rumiano.
Krok 5 - Panierowane łodygi botwiny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 11.01.2013 23:29
Doskonale smakowały jako przekąska. A te co mi zostały, wykorzystałam do sałatki. Przepis na tę sałatkę jest w mojej księdze.
pacpaw 11.01.2013 22:01
coś niespotykanego. Bardzo pomysłowe wykorzystanie botwinki. Danie to można jeść samodzielnie jako przekąskę czy też składnik innej potrawy?
Weronika_eM 09.07.2012 21:55
bardzo pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak