Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółto-zielona zupa paprykowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół drobiowy 2 litry
papryka żółta 2 strąki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku
cukier do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
papryka zielona 1 strąk
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żółto-zielona zupa paprykowa

Paprykę myjemy, kroimy w kostkę, dusimy na łyżce masła. Po ok. 20-30 minutach miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy koncentrat, miksujemy raz jeszcze. Zawartość garnka wlewamy do rosołu, mieszamy. Za pomocą łyżki cedzakowej można wyłowić pływające skórki z papryki. Jeśli gotujecie świeży rosół, można zmiksować warzywa razem z papryką, ale nie jest to konieczne. Zupę zagęszczamy mąką (1-2 łyżki mąki dynamicznie mieszamy w ok. pół szklanki letniej wody do gładkiej konsystencji; zupę można zagęścić zasmażką, ja wybrałam trochę lżejszą wersję). Przyprawiamy do smaku (zupa powinna być ostra). Na koniec możemy zaprawić śmietaną. W efekcie zupa ma pomarańczowy kolor za sprawą koncentratu pomidorowego. Krem z czerwonej papryki ma piękny, intensywnie czerwony kolor. Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 29.07.2012 21:09
musi smakować
Justyna Jussstiii 10.07.2012 20:59
super
Rafał10 10.07.2012 09:45
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak