Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy do zapiekanki makaronowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor 3 szt.
bazylia 1 łyżeczka
oregano 0,5 łyżeczki
marchewka 1 szt.
tymianek 1 szczypta
oliwa 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżeczki
woda 2 filiżanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy do zapiekanki makaronowej

Z dwóch pomidorów usuwamy skórę, wszystkie trzy kroimy w małe kawałki. Skórka z pomidora doda smaku ale jesli wolicie można ją również usunąć. W małym naczyniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory i pokrojoną w paseczki marchewkę.

Kiedy pomidory stworzyły już dosyć sosu, wyciagamy skórki z pomidora, dodajemy bazylię, oregano, tymianek oraz sól i pieprz do smaku i blenderem robimy z wywaru gładką masę. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i 2 filiżanki wody, sos można dodać do zapiekanki makaronowej, w ktorej powinien zmniejszyc obiętość o 1/3 (w piekarniku z termoobiegiem 190 stopni/25 minut w naczyniu żaroodpornym) i zagęścić się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 23.07.2012 09:51
super
Rafał10 10.07.2012 09:49
przepyszne ;)
parysek10 09.07.2012 19:34
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak