Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser porzeczkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czarna porzeczka 4 łyżki
woda 2 filiżanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
kasza manna 3 łyżki
woda 1,5 filiżanki
cukier 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser porzeczkowy

Porzeczkę zalewamy wodą i gotujemy do uzyskania intensywnego kompotu. Żelatynę mieszamy z kilkoma łyzkami zimnej wody. Kompot przecedzić, dodać do niego żelatyne i gotować przez ok. 3 minuty, zostawić do ostygnięcia.

Do pucharków wlewamy część galaretki, odstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie gotujemy 1,5 filiżanki wody, dodajemy 3 łyzki kaszy manny ciągle mieszając żeby uniknąć grudek, dodajemy cukier do smaku.

Kiedy galaretka w pucharkach stężała posypujemy ją owocami i zakrywamy ostudzoną ale jeszcze nie stężałą kaszą (żeby nie rozpuściła galaretki) i wstawiamy na chwil do lodówki. Powtarzamy czynność tyle razy, ile trzeba żeby na wierzchu zakończyć owocami.

Można wierzch osypać lekko zmielonymi płatkami kukurydzianymi żeby dodać chrupkości.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 11.08.2012 10:09
jeszcze takiego nie jadłem
parysek10 09.07.2012 19:35
na pewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak