Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielony makaron bucatini z pomidorkami cherry Giancarlo Russo

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidorki cherry 28 szt.
bekon 120 g
wino białe wytrawne 50 ml
oliwa 4 łyżki
bazylia 10 listków
sól do smaku wg uznania
Ciasto:
semola 400 g
Świeży szpinak - liście 200 g
jaja 4 sztuki
sól 40 g
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Zielony makaron bucatini z pomidorkami cherry Giancarlo Russo

Giancarlo Russo poleca:

Szpinak wrzucamy na minutę na wrzącą wodę, następnie odcedzamy i studzimy. Kroimy liście na cienkie paski i dodajemy do składników do ciasta. Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu bucatini. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę bekon, dodajemy dużą ilość pieprzu , sól do smaku i całość mieszamy. Następnie podlewamy składniki winem białym, a kiedy wino wyparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki cherry, bazylię oraz niewielką ilość gorącej wody. Dusimy przez ok.8 minut. Przygotowany makaron bucatini gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Na koniec posypujemy startym serem pecorino. Wykładamy na talerze dekorując listkiem bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 01.01.2014 22:30
Ciekawy przepis
Sylwia29 09.07.2012 12:22
Mniam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak