Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polewka z serwatki z zasmażanymi ziemniakami i skwarkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

serwatka 800 ml
woda 1 szkalnka
śmietana 18 proc 1/2 szkalnki
mąka żytnia 2 łyżki
sól do smaku
podgardle wg uznania
słonina do smażenia
ziemniaki 4 sztuki
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Polewka z serwatki z zasmażanymi ziemniakami i skwarkami

Wodę zagotować, w kubeczku rozrobić śmietanę z mąką , zaprawić wodą i wlać do garnka. Na patelni przetopić słoninę i podgardle do wysmażenia skwarków. Wcześniej ugotowane ziemniaki odsmażyć na tłuszczu.
Do gotującego się wywaru dodać serwatkę , chwilę gotować , doprawić sola i pieprzem , dolać łyżkę tłuszczu ze smażenia. W zależności od preferencji doprawić do smaku sokiem
W misce nałożyć ziemniaki zalać polewką posypać skwarkami, można również podawać z grzankami i zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak