Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiórczym Roberta Sowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

peczek botwinki 1 pęczek
śmietana kremówka 100 ml
jogurt naturalny 250 ml
kefir 250 ml
ocet winny 1 łyżka
koperek 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
sól wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 1 sztuka
ogórki 2 sztuki
jajka przepiórcze 4 ugotowane
cielęcina 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiórczym Roberta Sowy

Robert Sowa poleca: Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę, ogórka i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 27.06.2016 23:08
Wykwintnie!!!
Margo1 09.07.2012 19:36
robiłam , przepyszny chłodniczek :)
ziutula
ziutula 09.07.2012 14:29
MOJE ULUBIONE SMAKI W ZUPIE....I SMACZNIE SIĘ PREZENTUJE...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak