Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone z ogniska

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
marchew 4 szt
cebula 5 szt
kiełbasa 40 dag
burak ćwikłowy 4
kapusta włoska 4 liście
woda 100 ml
sól
pieprz
Kucharek przyprawa uniwersalna
boczek 50 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone z ogniska

Kroki postępowania

1
Surowy boczek kroimy w cienkie, ale dość szerokie plasterki, po czym przekładamy na talerz. Kiełbaskę natomiast kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy ze skórki, a marchewki delikatnie skrobiemy. Warzywa należy osuszyć i możemy zacząć je kroić.
Krok 1 - Duszone z ogniska foto
2
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w talarki, podobnie robimy z marchewką. Cebulę kroimy w grubsze piórka i przekładamy do miseczki. Łodygi z buraczków kroimy w około centymetrowe paseczki, natomiast z samych buraków delikatnie ściągamy skórkę, a następnie kroimy w niedużą kostkę. Każde warzywo powinno być w osobnym naczyniu, gdyż będziemy je układać na przemian warstwowo.
Krok 2 - Duszone z ogniska foto
3
Dno specjalnego garnka do duszaków wykładamy dwoma, dużymi liśćmi z kapusty pekińskiej, po czym wlewamy wodę. Dajemy cienką warstwę ziemniaków, na to cały boczek, nieco cebuli, buraków i marchewki – doprawiamy do smaku. Układamy kolejne warstwy warzyw i kiełbaski, co jakiś czas posypujemy pieprzem, solą i jarzynką. Górną warstwę kończymy na ziemniakach, po czym całość ponownie obkładamy liśćmi z kapusty.
Krok 3 - Duszone z ogniska foto
4
Garnek zakręcamy, rozpalamy pod nim ognień i tak całość dusimy przez około 90 minut.
Krok 4 - Duszone z ogniska foto
5
Przed podaniem całość należy zamieszać i gotowe.
Krok 5 - Duszone z ogniska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.01.2013 18:25
to jest serio wyśmienite :)
Janek 05.08.2012 20:30
Świetny pomysł:)
rjustysia 02.08.2012 12:04
Kociołek wygląda niesamowicie! A danie z pewnością przepyszne :)
Dorota76 24.07.2012 21:39
uwielbiam
Katarzyna59 09.07.2012 18:02
uwielbiam, duszaki są przepyszne polecam!!!
Sroczka 09.07.2012 17:33
Chyba kupię sobie taki garnek. Zapowiada się bardzo smakowicie.
wulkanxd 09.07.2012 13:12
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak