Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron silatelli z kalmarami i zielonym groszkiem Giancarlo Russo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuby kalmarów baby 400 g
groszek konserwowy 160 g
wino białe wytrawne 100 ml
ząbek czosnku 2 ząbki
pęczek natki pietruszki 1 pęczek
rukola 1 opakowanie
sól do smaku do smaku
Ciasto:
semola 400 g
jaja 4 sztuki
sól 40 g
oliwa 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron silatelli z kalmarami i zielonym groszkiem Giancarlo Russo

Giancarlo Russo poleca:

Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu spaghetti silatelli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Kalmary oczyszczamy i tuby kalmarów kroimy w cienkie pierścienie, pozostawiamy w całości macki. Dodajemy do podsmażonego na patelni czosnku, następnie podlewamy winem białym, a kiedy wino wyparuje, dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody. Dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i gotujemy przez ok. 10-12 minut. Przygotowany makaron silatelli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Wykładamy na talerze dekorując listkami rukoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 09.07.2012 11:06
super połączenie smaków. Inspirujące włoskie danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak