Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe mleko sojowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

soja 1 szkl
woda 5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: domowe mleko sojowe

Kroki postępowania

1
Szklankę soi opłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić do namoczenia najlepiej na całą noc. Po tym czasie soję opłukać i wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować mleko. Zacząć miksowanie wlewając porcjami 5 szklanek zimnej wody.
Krok 1 - domowe mleko sojowe foto
2
Surowe mleko sojowe wstawić na mały ogień. Często mieszać w trakcie ponieważ może szybko wykipieć albo przypalić się. Gotować ok pół godziny.
Krok 2 - domowe mleko sojowe foto
3
Ugotowane mleko przelać przez sitko wyłożone gazą. Z podanej ilości powstał ok litr mleka. Pozostały też wytłoczyny sojowe-okara ,która w smaku przypomina kaszę. Można ją dalej wykorzystać np do pasztetów,kotletów
Krok 3 - domowe mleko sojowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.03.2016 22:00
Sojowego jeszcze nie robiłam :)
gacopierz23 01.01.2015 21:27
ciekawostka takie mleko
Edith85 05.01.2014 16:43
o, jaki fajny przepis :)
Klausia 03.01.2014 19:01
muszę spróbować zrobić :)
Mira85 03.01.2013 16:57
doskonałe
MagdaXXX 22.07.2012 10:23
ciekawy przepis
caralajna 18.07.2012 10:10
też takie robię a potem przerabiam na kefir :)
Justyna23
Justyna23 08.07.2012 22:32
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak