Sposób przygotowania

Dokładne oczyszczone z błon kalmary starannie umyj i zalej w rondlu zimną wodą. Przykryj rondel pokrywką, postaw na ogniu i od momnetu gdy woda zacznie wrzeć, gotuj 4-5 minut. Na 500 gramów powinno się użyć około litra wody i 0.5 łyżki soli. nastepnie wyjmij kalmary z wody. dokładnie odsącz i pokrój w paseczki. Przełóż na patelnię z roztopionym masłem. zamieszaj i podsmaż. Nestepnie dodaj pokrojone w drobną kostkę i przez chwilkę obgotowane we wrzącej wodzie cebule, 1 łyżkę przecieru pomidorowego, kilka listków laurowych do smaku. Dokładnie wymieszja. Wlej potrawę na wino i podrzewaj potrawę na małym ogniu przez 4-5 minut. Zanim zdejmiesz rondel z ognia dodaj do kalmarów jogurt lub kefir, posyp szczyptą cynamonu doprowadź do wrzenia i gotuj 5-7 minut. Przed podaniem ptrawy na stół wlej do rondla 2 łyżki koniaku i przełoż na półmisek.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !