Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy smalec z jabłkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 350 g
podgradle 300 g
jabłko 1 sztuka
cebula 2 średnie
sól do smaku
żeberka kilka ugotowanych kawałków (wołowe)

Przepis i sposób przygotowania na: domowy smalec z jabłkiem

Słoninę bez skóry oraz podgardle pokroić w drobną kostkę , na wolny ogniu smażyć do wtopienia tłuszczu aż skwarki będą przezroczyste i złotawe. Cebulę posiekać i dorzucić do tłuszczu, dalej na wolnym ogniu delikatnie wysmażać , aż cebula będzie szklista. W tym czasie pokroić jabłko w kostkę- ja kroiłam w grubą. Dodać do tłuszczu poczekać aż jabłka zrobią się miękkie i szkliste.Wszystko posolić i mocno popieprzyć.Zdjąć z ognia poczekać aż tłuszcz delikatnie przestygnie. Przełożyć wszystko do słoika lub garnka glinianego. Schładzać w lodówce. Podawać ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Martinezek 08.07.2012 19:11
polecam , jest przepyszny, można jeść i jeść :))
treonina 08.07.2012 12:41
nigdy nie dodawałam jabłka :-) spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak