Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kaczka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 2 kg
śliwki 1 opakowanie
olej
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
tymianek 1 (do smaku)
jabłko kwaśne 4 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kaczka

Kaczkę obrać ze skóry i przemyć.Kaczkę nasmarować po całości w przyprawach i odstawić do lodówki na 30 minut.Po wyjęciu z lodówki kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego. Obrać 3 jabłka ze skórki i pokroić je na ćwiartki.Suszone śliwki namoczyć w ciepłej wodzie.Następnie ćwiartki jabłek i namoczone śliwki wyłożyć po całej powierzchni kaczki.Polać olejem, posypać tymiankiem i przykryć pokrywą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 08.07.2012 14:10
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak