Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszlyki z watróbka drobiowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sredni por 1
pieczarki 8
olej 5 lyzek
drewniane patyczki do szaszlyków 14
wątróbka drobiowa 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszlyki z watróbka drobiowa

Wątróbkę dokladnie umyc, moczyc kilkakrotnie, az woda będzie zupełnie czysta, po wyjeciu osuszyc i przekroic na pól każdy kawalek. Warzywa umyc i osuszyc, jedynie papryke obrac. Patyki namoczyc w wodzie tuz przed nakładaniem składników. Warzywa pokroic : papryke w wieksza kostke lub prostokat, cukinie i pora pokroic w krazki grubości ok. 0,5cm.Obrac 8 sredniej wielkosci pieczarek, przekroic na pol lub na 4 czesci. Pokrojone warzywa i wotrobke nadziewac na przemian na patyki – wedle uznania. Po zapelnieniu wszystkich patykow, przyprawiamy nasze szaszłyki posypując je z każdej strony przyprawa meksykanska i przyprawa kebab-gyros. Szaszłyki układamy na naczyniu, przykrywamy folia spozywcza i wstawiamy do lodowki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rozgrzewamy olej na patelni i w wysokiej temperaturze podsmazamy szaszłyki, przekręcając i lekko rumieniac z każdej strony, w razie potrzeby dolewamy olej. Podczas smazenia szszlyki proszymy pieprzem, bazylia i(lub) oregano. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Naczynie do zapiekania wykladamy folia do pieczenia, układamy szaszłyki i polewamy tluszczem z patelni. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 min, w zależności od piekarnika – ja piekłam 35 minut. Podczas pieczenia obrocic szaszlyki na druga strone ( zrobilam to dwukrotnie). Podawac na goraco z pieczywem i np dipem (dip do szaszłyków Sarenki)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 12.11.2013 11:55
ale smaczne
plocia 29.12.2012 17:58
a ja uwielbiam wątróbkę ale jeszcze szaszłyków z nimi nie jadłam
zbysio 24.05.2012 20:09
super
Ziabela 23.12.2011 10:49
tego nam najbardziej zima brakuje
Iwona43 17.11.2011 10:40
pycha:)
Izabela/bella81 28.05.2011 20:35
takich jeszcze nie jadłam, ale ciekawe:)
Damian19 20.02.2011 17:20
to jest najlepsze!
izapozdro 05.02.2011 16:12
ciekawostka
romanrafal
romanrafal 15.01.2011 09:23
super
Anula1 15.01.2011 09:15
Wspaniale szaszlyczki,choc ja watrobki nie jadam to moj polowek byl by zachwycony:)
PaniMISIOWA 26.11.2010 17:47
oczywiście miało być \"wątróbki\" ;-)
PaniMISIOWA 26.11.2010 17:47
nie lubię wątrubki, ale te szaszłyki pięknie wyglądają!
Jolanta40 26.10.2010 12:10
pomysłowe
SmacznaPyza 27.08.2010 11:08
wątróbka, zawsze i wszędzie!
annamariakowalczyk3 03.08.2010 07:10
mniam...
Katarzyna/kate1980 02.08.2010 12:54
pyszności
elwal
elwal 14.07.2010 09:20
Robię bardzo podobne szaszłyczki, choć nieco inne składniki i przyprawy...
lucyna15
lucyna15 14.07.2010 07:17
oo fajnie wyglada :)
rosik93 13.07.2010 00:11
Ladnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak