Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
masło miękkie 160 g
cukier 200 g
żółtko jajek 4
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
starta skórka z cytryny łyżka
szczypta soli
rodzynki 100 g
żurawina
herbata 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka herbaciana z żurawiną i rodzynkami

Rodzynki oraz żurawinę przepłukać. Herbatę (2-3 saszetki) wrzucić do rondelka, dodać rodzynki i żurawinę zalać wrzącą wodą, . Gotować przez 3-5 minut. Osączyć bakalie. Powstały napar odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Miksując dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Do ciasta stopniowo dodawać ostudzoną herbatę i miksować na niskich obrotach. Dodać rodzynki i żurawinę, wymieszać łyżką. Formę na wieniec natłuścić i posypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec przez 50 minut w 180 stopniach. Przez 5 minut zostawić ciasto w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Wyjąć formę z piekarnika i ostudzić. Ciasto z formy wyjmujemy po wystudzeniu. Nie zdążyłam zrobić babki w przekroju, szybko znikła :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 14.12.2012 18:10
wygląda super
Margo1 14.12.2012 18:10
wygląda super
maciek7 27.08.2012 18:01
pycha
Kate131 23.08.2012 09:33
wyglada super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak