Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczaki pieczone

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak cały świeży
marchew
korzeń pietruszki
cebula
papryka mielona
czosnek
sól
pieprz
piwo
miód
sól
pieprz
Pieprz ziołowy mielony Prymat
curry
kolendra mielona
kurkuma
Glazura:
woda
miód
Kucharek przyprawa do potraw
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczaki pieczone

Kurczaki dokładnie opłukać i osuszyć. Odciąć gruczoły kuprowe. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z łyżeczką soli, po czym wetrzeć w kurczaki. W kurczaki wetrzeć także mieloną paprykę. Warzywa obrać, umyć i pokroić na cienkie kawałki wzdłuż. Składniki marynaty - kolejno składniki od piwa do kurkumy -wymieszać i rozprowadzić na kurczakach - na zewnątrz i w środku. Warzywa posypać odrobiną soli i poukładać obok mięsa. Włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką i wstawić na 2 godziny do lodówki. Tuż przed pieczeniem kurczaki polać połową glazury przygotowanej z połowy szklanki ciepłej wody wymieszanej z miodem, pół łyżeczki vegety i musztardy francuskiej. Kurczaki piec pod przykryciem przez godzinę w 200 stopniach. Następnie przewrócić je na drugą stronę i polać pozostałą glazurą. Piec przez kolejne 50 minut w 200 stopniach pod przykryciem. W międzyczasie, mięso można posypać majerankiem i polewać wytworzonym sokiem podczas pieczenia. Jeżeli lubimy chrupiącą skórkę, można zdjąć pokrywkę przed zakończeniem pieczenia i podpiec na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 27.07.2012 10:13
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak