Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku II

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 500 g
cebula 2
marchewka 2
czosnek 4 ząbki
koncentrat pomidorowy 200 g
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie 5 ziarenek
sól
cukier
kostka drobiowa i warzywna
sok z cytryny
pieprz
boczek wędzony 100 bez kości
kiełbasa śląska 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku II

Fasolę przepłukać. Przełożyć do dużego naczynia i zalać dużą ilością zimnej wody. Pozostawić na noc, aby napęczniała. Następnego dnia, fasolę razem z wodą, w której się moczyła, przełożyć do dużego garnka, dolać nieco wody. Dodać kostki drobiowe. Gotować przez ok 1,5 godziny na wolnym ogniu (fasolę gotuje się długo, musi być mięciutka). W międzyczasie kiełbasę i boczek pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię i krótko podsmażyć. Dodać do gotującej fasoli. Na tłuszczu po boczki i kiełbasie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę marchew i cebulę. Razem z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym, dodać do gotującego wywaru. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając lekko zrumienić - czyli zrobić zasmażkę. Gotować na wolnym ogniu do miękkości wszystkich składników - fasola musi być miękka. Pod koniec gotowania dodać zasmażkę, posiekany drobno czosnek i zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 07.07.2012 18:36
dawno nie jadłam, Twoja wygląda świetnie! :) (dlaczego nie dodajesz przepisów z opcją 'krok po kroku', za taki przepis otrzymasz o 10 punktów więcej, a jak widzę, masz zdjęcia poszczególnych etapów). Pozdrawiam! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak