Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki śniadaniowe z dynią

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka orkiszowa 0,5 szklanki
pure z dyni 0,5 szklanki
drożdże świeże 7 g
mleko 0,5 szklanki
masło 3 łyżki
cukier łyżka
sól 2/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki śniadaniowe z dynią

Mleko podgrzać do 40 stopni, przelać do miseczki. Dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąki i sól mieszamy. Roztopione masło łączymy z pure z dyni (aby zrobić pure, należy dynię upiec lub ugotować na parze, następnie zmielić na papkę). W mące robimy dołek, do którego wlewamy napuszony zaczyn oraz papkę. Ugniatamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Z kulki ciasta robimy wałek, na środku którego zawiązujemy supełek. Jeden z końców zwijamy pod spód, drugi na wierzch i ściskamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki układamy na papierze, zachowując odstępy między nimi. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Przechowujemy w zamkniętych, papierowych torebkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 29.08.2012 21:21
super
Mysiunia 07.07.2012 18:36
muszą byc pyszne ! :) super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak