Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety jajeczno ziemniaczane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków 1 kg
jajek 5 sztuk
otrębów pszennych 3 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
cebula 1 sztuka
czosnku 2 ząbki
por 1 sztuka
natka pietruszki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąki pszennej 2 szklanki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jajeczno ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać umyć i ugotować. 4 jajka umyć pod bieżącą ciepłą wodą, również ugotować. Cebulę kroimy na drobną kostkę a por kroimy w talarki . Na patelnię wlewamy trochę oleju, rozgrzewamy, następnie wrzucamy cebulę z porem i czosnek. Smażymy na jasny kolor.
Krok 1 - Kotlety jajeczno ziemniaczane foto
2
Do miski, przez maszynkę przekręcamy ugotowane ziemniaki. Jajka obrać ze skorupek i również przekręcamy przez maszynkę . Następnie dodajemy surowe jajko, szklankę bułki tartej i otręby pszenne . To wszystko mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu produktów dodajemy sól pieprz, paprykę słodką. Następnie dodajemy smażoną cebulę z porem oraz pokrojoną drobniutko natkę pietruszki . To wszystko jeszcze raz dokładnie wyrabiamy i na chwilę odstawiamy.
Krok 2 - Kotlety jajeczno ziemniaczane foto
3
Do talerza wsypujemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej .Z wyrobionego ciasta formujemy kotleciki ,obtaczamy w mące i smażymy z obu stron.
Krok 3 - Kotlety jajeczno ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kekerboom 02.08.2012 11:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak