Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb dyniowy, trochę orkiszowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 130 g
mąka pszenna tortowa 270 g
drożdże świeże 10 g
pure z dyni 250 g
sól łyżeczka
cukier łyżka
kumin szczypta
kolendra mielona szczypta
mleko 1 łyżka
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb dyniowy, trochę orkiszowy

Drożdże pokruszyć, zasypać łyżką cukru, dodać 2 łyżki ciepłej wody (mleka), wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu przez 10-15 minut. Mąkę orkiszową przesiać z mąką pszenną i solą. W środku zrobić dołek, wlać napuszony zaczyn, pure z dyni, szczyptę kuminu i kolendry. Wyrobić gładkie ciasto. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do brzegów, wierzch posmarować mlekiem i rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Włożyć formę z ciastem i piec w 180 stopniach przez 45 minut (piekarnik można skroić wodą). Przez 5 minut zostawić chleb w gorącym, wyłączonym piekarniku. Ostudzić. Przechowywać w papierowych torebkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 09.08.2012 18:18
pycha
Goya 25.07.2012 21:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak