Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbki drobiowe trochę po libańsku ;)

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 g
czosnek 4 ząbki
przecier pomidorowy 1,5 łyżki
ocet balsamiczny łyżka
sok z cytryny łyżka
miód łyżeczka
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
pieprz
koper
Chili pieprz cayenne mielone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbki drobiowe trochę po libańsku ;)

Wątróbkę dokładnie opłukać, obrać z żyłek, osuszyć i pokroić w większe kawałki. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla.Na tłuszczu, na którym smażyły się wątróbki krótko podsmażyć posiekany drobno czosnek z dodatkiem łyżki tartej bułki. Dodać do wątróbki. Koncentrat rozpuścić w szklance ciepłej wody. Razem z octem i sokiem z cytryny zalać wątróbkę. Dusić przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby podlać nieco wodą, można dodać więcej octu balsamicznego. Przyprawić miodem,solą i pieprzem do smaku, Podgotować przez 5-10 minut. Pieprzem kajeńskim przyprawić indywidualnie wg upodobań, najlepiej porcję już w półmisku. Wątróbki przygotowane w ten sposób są mięciutkie i bardzo smaczne. Mąż stwierdził, że to jedne z najlepszych wątróbek w sosie jakie dotąd jadł - polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 10.08.2012 18:49
Nie przepadam za wątróbką, ale Twoją wersję bym chętnie spróbowała:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak