Sposób przygotowania

Wątróbkę dokładnie opłukać, obrać z żyłek, osuszyć i pokroić w większe kawałki. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla.Na tłuszczu, na którym smażyły się wątróbki krótko podsmażyć posiekany drobno czosnek z dodatkiem łyżki tartej bułki. Dodać do wątróbki. Koncentrat rozpuścić w szklance ciepłej wody. Razem z octem i sokiem z cytryny zalać wątróbkę. Dusić przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby podlać nieco wodą, można dodać więcej octu balsamicznego. Przyprawić miodem,solą i pieprzem do smaku, Podgotować przez 5-10 minut. Pieprzem kajeńskim przyprawić indywidualnie wg upodobań, najlepiej porcję już w półmisku. Wątróbki przygotowane w ten sposób są mięciutkie i bardzo smaczne. Mąż stwierdził, że to jedne z najlepszych wątróbek w sosie jakie dotąd jadł - polecam.

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Nie przepadam za wątróbką, ale Twoją wersję bym chętnie spróbowała:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !