Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z baklazanem i cukinia

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

twardy baklazan 1/2 sztuki
starkowany zólty ser 300 g
puszka pomidorów (lub 600g swiezych) 2 po 400g puszka
przecier pomidorody 3 lyzki
jaja 3
tłuszcz do formy
jogurt naturalny 250 g
sos sojowy kilka kropel
makaron rurki 400 żytni

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z baklazanem i cukinia

Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, odcedzic i przestudzic. Jezeli uzywamy swiezych pomidorow, nalezy je sparzyc, obrac ze skórki, powycinac stwardniale czesci i dosc drobno pokroic. Baklazana i cukinie umyc, osuszyc, nie obierac ze skórki. Cebule obrac i pokroic w kosteczke. Bakłażana i cukinie pokroic w cieniutkie plastry, oprószyc sola i odstawic na ok. 10 minut, po czym dobrze spłukać i osuszyc. Bakłażana i cukinie pokroic na mniejsze czesci, ale zostawic kilka większych kawalków, by wyłożyć nimi wierzch zapiekanki. Cebule zeszklic na niewielkiej ilości oleju, dodac koncentrat pomidorowy i chwile podsmażyć. Cukinie i bakłażana lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tluszczu z dodatkiem soli i papryki. Makaron wymieszac z: drobno pokrojonymi warzywami, podsmazona cebula, polowa starkowanego, żółtego sera, pomidorami, doprawic przyprawami do smaku. Jaja rozkłócić, wymieszac z pozostałym serem, jogurtem (lub smietana), doprawic. Forme do zapiekania wysmarowac tluszczem i ułożyć mieszanke makaronowa. Na wierzch położyć pokrojona cukinie z bakłażanem, oprószyc delikatnie sola, ograno i bazylia, po czym zalac wszystko jogurtem (smietana) z jajami i serem. Wstawic do rozgrzanego piekarnika i zapiekac 30-40 minut w 200 stopniach. To danie zrobiłam w piątek. Zapiekanka będzie smaczniejsza i pozywniejsza, jeśli podczas podsmazania cebuli, dodamy jakies drobno pokrojone mieso np.: parówki, kiełbaski, boczek lub piersi kurczaka. Podczas pieczenia, wierzch zapiekanki można dodatkowo posypac startym, żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.06.2013 10:39
takiej jeszcze nie jadłam :) wygląda spoko :)
Izka192 24.06.2011 14:35
lubię takie zapiekanki
annagebalska 05.03.2011 14:54
ciekawwe
ewa19a 21.02.2011 22:01
pycha
Damian19 20.02.2011 17:20
jestem pod wrazeniem
Marzena40 29.01.2011 20:31
apetycznie wygląda
stokrotka 23.11.2010 22:12
pyszne
eli_555 07.11.2010 22:35
pychotka
Jolanta40 26.10.2010 12:08
po prostu - pycha
justyna111 17.09.2010 16:53
apetyczna
Lidia11 17.09.2010 14:41
super
babeczka007 08.09.2010 18:31
pomysłowe :)
aranka 03.09.2010 18:00
bardzo dobre
banditka 01.09.2010 06:54
fajne :)
SmacznaPyza 26.08.2010 13:00
wygląda bardzo apetycznie :-)
Ewa104 07.08.2010 10:33
Świetnie się prezentuje.
Katarzyna/kate1980 02.08.2010 12:54
super przepis
wedith1 30.07.2010 19:16
Bardzo apetycznie wygląda!
agnieszka189 20.07.2010 10:26
super wygląda
mehia 17.07.2010 14:32
apetyczne :)
rosik93 13.07.2010 00:12
trzeba wypróbować
caroline1983 12.07.2010 12:51
W sam raz na lato :)
bernika 11.07.2010 22:15
wszystko co lubie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak