Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki śniadaniowe - proste i pyszne

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże świeże 50 g
mleko szklanka
cukier łyżeczka
sól łyżeczka
olej 4 łyżki
mak łyżka
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki śniadaniowe - proste i pyszne

Mąkę przesiać z solą, przesypać do dużej miski, zrobić wgłębienie po środku. Drożdże rozkruszyć (muszą być świeże i łatwo się kruszyć, nie ciągnąć), posypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (o temp. 40 stopni). Pozostawić na 10-20 minut w ciepłym miejscu, aż zaczyn się napuszy. Do dołka w mące wlać olej, dodać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto ręką, tak aby dobrze odstawało od ręki. Nie dodawałam więcej mąki ani mleko, ciasto wg wskazanych proporcji wyszło idealne. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ręką odrywać kulki i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki posmarować mlekiem i posypać makiem. Poczekać 15 minut, aż bułeczki urosną. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

David 31.05.2013 12:23
super przepis
ilka_86 31.08.2012 21:53
na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak