Sposób przygotowania

Ziemniaki i jedną cebulę obieramy. Trzemy na tarce albo w robocie kuchennym. Dodajemy mąkę ziemniaczaną - stopniowo mieszając do momentu aż masa będzie na tyle zwarta żeby formować z niej na patelni placki. Doprawiamy sola i pieprzem.

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy. Do zeszklonej dodajemy pieczarki i smażymy aż zmiękną. Podlewamy wodą, dusimy aż zrobi się sosik (ok 10 min). Można zatrzepać śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Placki smażymy na oleju (musi go być dość dużo, tak żeby sięgał przynajmniej do połowy wysokości placka). Gdy boki będą lekko złote, obracamy.

Placki polewamy sosem.

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Betka

    dzis tez je robię;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !