Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica duszona, w sosie koperkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
czosnek 3 ząbki
koper
Papryka słodka mielona Prymat
kostka drobiowa
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz świeżo zmielony
mąka pszenna 3 łyżki
śmietana 18% ukwaszona 2 łyżki
polędwica wieprzowa świeża g
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica duszona, w sosie koperkowym

Polędwicę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać papryką mieloną, pieprzem ziołowym i solą. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso w całości, krótko z każdej strony - mięso można przeciąć na 2 kawałki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć chwilę często mieszając. Mięso z cebulą przełożyć do rondla, zalać zimną wodą, dodać kostkę drobiową, liść laurowy, trochę pieprzu, szczyptę papryki mielonej i sól. Dusić do miękkości. Polędwiczki wyjąć, sos zdjąć z ognia. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, koperek posiekać. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, razem z czosnkiem oraz śmietaną dodać do sosu, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. W międzyczasie dodać koperek. Polędwicę pokroić w plastry, polać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub ze świeżą bułką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ula 25.09.2013 12:36
wypróbuję dzisiaj :)
ben-ka 13.07.2013 20:56
Uwielbiam takie mięsko.
wedith1 11.08.2012 10:05
To coś dla mnie! :)
ronald88 07.07.2012 16:34
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak