Sposób przygotowania

Pory dokładnie umyć, odrzucić zielone górne części, zostawić jaśniejsze twarde. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pół-prążki. Każdego pora przekroić wzdłuż na pół, następnie posiekać w prążki. Mięso umyć, pociąć na mniejsze kawałki. Razem z kością wrzucić do garnka. Zalać litrem zimnej wody, dodać kostkę rosołową, liść laurowy i łyżeczkę soli. Dotować przez 25 minut. W międzyczasie na patelnię wrzucić masło, dodać posiekaną cebulę i pory. Smażyć do zeszklenia często mieszając. Podsmażone pory z cebulą dodać razem do wywaru. Przyprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem, gotować do miękkości pora. Wyjąć liść laurowy i kostki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony ser topiony. Zagotować. Dodać śmietanę (dodawać stopniowo, do smaku wg upodobań). W razie potrzeby doprawić do smaku. Zagotować. Zmiksować blenderem. Podawać w półmiskach, posypać posiekanym koperkiem. Podawać solo, ze świeżym pieczywem lub z grzankami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !