Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki na cieście zaparzanym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 850 g
mleko 1,33 szklanki
drożdże świeże 90 g
jaja 2
masło 125 g
cukier 6 łyżek
sól 2 szczypty
marmolada
cukier waniliowy łyżeczka
mleko 5 łyżek
cukier puder 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki na cieście zaparzanym

W 1/3 szklanki (szkl. o poj 250ml) ciepłego mleka (40 stopni) rozpuścić drożdże. Pozostałe mleko przelać do rondla, dodać masło, sól i cukier, zagotować. Zdjąć z ognia, zalać mąkę - zaparzyć. Wymieszać najpierw łyżką, potem wyrobić ręcznie do uzyskania gładkiej masy (ciasto z mąką jest ciepłe, ale nie na tyle, aby można było się oparzyć). Masę przestudzić. Dodać jaja, cukier waniliowy i rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrobić ciasto, które będzie miękkie i puszyste, ale będzie odstawać od ręki , w razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy masa podwoi objętość, odrywać po kawałku ciasta i rozwałkować dość cienko. Przy pomocy dużej miski odcisnąć koło. Koło pokroić na 8 trójkątów. U nasady podstawy trójkąta kłaść po niepełnej łyżeczce słodkiego nadzienia (marmolady, masy krówkowej, makowej, czekoladowej). Zwijać w rogaliki. Dobrze rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rogaliki przekładać na płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 15 minut, do zrumienienia w 180 stopniach. Przestudzić i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Przechowywać w szczelnie zamkniętych woreczkach lub pojemnikach aby rogaliki nie czerstwiały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia29 07.07.2012 16:03
Pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak