Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na maślance z jabłkami i cynamonem, jak drożdżowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
jaja 3
olej 0,5 szklanki
maślanka 250 ml
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g
jabłka 4
cynamon do posypania
cukie 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na maślance z jabłkami i cynamonem, jak drożdżowe

Mąkę przesiać z proszkiem. Jaja ubić z cukrami na puszystą masę. Miksując na najniższych obrotach stopniowo dodawać: maślankę (o temp. pokojowej), olej oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Ciasto wylać do wyłożonej papierem dużej, prostokątnej formy. Wierzch posypać kawałkami jabłka. Jabłka posypać cynamonem i cukrem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 14.08.2012 21:10
A na maślance jest szybciej zdecydowanie.
Ewa104 14.08.2012 21:09
Drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast.
Krzysztof27 05.08.2012 12:56
pycha
iknkirke 25.07.2012 11:23
mniam
Izka192 10.07.2012 19:04
apetyczne
Justyna Jussstiii 09.07.2012 07:48
super
Sylwia29 07.07.2012 16:02
Też takie robię !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak