Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrągi pieczone wg Sarenki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrągi świeże 2 sztuki
sok z cytryny 2 łyżki
masło 50 g
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól
koper świeży
kolendra mielona
Czosnek suszony Prymat
czosnek 2-3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrągi pieczone wg Sarenki

Pstrągi dokładnie umyć ze śluzu. Osuszyć, także w środku przy użyciu ręcznika papierowego. Nie odcinać głów ani płetw. Naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec ryby wyłożyć folią do pieczenia, tak, aby można było zwinąć w niej ryby. Wyłożyć kilkoma kawałkami masła. Każdą rybę natrzeć dokładnie, także w środku: solą, pieprzem cytrynowym, kolendrą oraz czosnkiem granulowanym. Skropić sokiem z cytryny. Czosnek pokroić w cienkie plastry, koperek drobno posiekać. W środek każdej ryby włożyć po kilka płatków czosnku i po kawałku masła. Ryby przełożyć na folię. Posypać płatkami czosnku, cienkimi kawałkami masła oraz posypać koperkiem. Zwinąć folią. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię, ponacinać skórę w kilku miejscach, polać ryby powstałym sosem i zapiec bez przykrycia przez ok 20 minut. aż skórka zrobi się chrupiąca, a wierzch nieco się zrumieni. Podawać na gorąco, polane wytworzonym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 20.12.2016 21:37
wspaniałe pstrągi
Klausia 24.06.2013 10:22
zjadłabym takie pstrągi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak