Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z rybą, z serkiem topionym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka 0,5 sztuki
cebula
mleko 0,5 szklanki
śmietana 18% lub 30% 3-4 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
czosnek ząbek
kolendra mielona do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
curry
sól
pieprz
olej 1-2 łyżki
ser żółt 100 g
filet z dorsza 350 g
Makaron kolanka 150 g
ser topiony 180 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z rybą, z serkiem topionym

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do potraw Kucharek. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przygotowujemy sos serowo śmietanowy: mleko podgrzewamy w miseczce. Rozpuszczamy serek topiony w mleku. Dodajemy śmietanę i zmiażdżony czosnek, 2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy do gładkiej konsystencji bez grudek, przyprawiamy solą i pieprzem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę z papryką. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rybę. Smażymy często mieszając. Dodajemy sos. Chwilkę podsmażamy, przyprawiamy nieco do smaku kolendrą, curry, solą i pieprzem. Sosem z patelni polewamy makaron. Wszystko razem mieszamy. Wierzch posypujemy startym żółtym serem (wcześniej można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem kolorowym). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut w 180 stopniach. Dla uzyskania głębszego koloru, przed pieczeniem i posypaniem warstwą sera, można posypać kurkumą. Do sosu z serkiem topionym można też dodać nieco zieleniny np koperku czy natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 06.08.2012 13:58
smakowita
Sylwia29 07.07.2012 16:03
Ciekawa !;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak