Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec kawowo-cynamonowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
jaja 3
olej 0,5 szklanki
kakao naturalne 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cynamon łyżka
kawa rozpuszczalna łyżka
woda 0,5 szklanki
proszek do pieczenia łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec kawowo-cynamonowy

Jaja zmiksować z cukrami na puszystą masę. Miksując dodawać olej i wodę. Mąkę przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do ubitych jaj mieszając łyżką. Ciasto przelać do 2 mis, dzieląc masę na 2 równe części. Do jednej dodać cynamon, do drugiej dodać kakao i rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, kawę. Formę na wieniec wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto wlewać naprzemiennie do formy - raz ciemne, raz jaśniejsze. Na koniec włożyć widelec i w kilku miejscach przekręcić, żeby powstał wzorek. Babkę pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 27.07.2012 21:14
super
iknkirke 25.07.2012 11:24
smaczne
anemon 10.07.2012 06:58
Wspaniale wygląda, chyba w końcu muszę sobie kupić taką formę i wypróbować Twój wieniec.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak