Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z żołądków i serc indyczych

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żołądki kurze lub indycze 500 gramów
serce indycze 500 gramów
marchew 1 sztuka
cebula 2 sztuki
czosnek 2-3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
kostka rosołowa 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
śmietana 18% kilka łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
tłuszcz do smażenia 2-3 łyżki

Do dekoracji:

natka pietruszki
koperek świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z żołądków i serc indyczych

Cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Żołądki i serca dokładnie obrać z tłuszczu, dokładnie umyć. Podzielić na mniejsze kawałki. Podsmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać kostki rosołowe i zalać wodą.

Na patelni, na której smażyliśmy podroby, zeszklić cebulę. Podsmażoną cebulę, razem ze startą marchwią oraz liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem dodać do podrobów. Gotować na niedużym ogniu do miękkości. Tuż przed zakończeniem dodać przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek i posiekaną zieleninę.

Zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, zabielić śmietaną, zagotować i doprawić do smaku.

Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 26.08.2012 13:44
bardzo ciekawe
Adamorek 24.08.2012 23:51
dobre
niedozywiona 07.07.2012 14:30
uwielbiam serca i żołądki, na samą myśl cieknie mi ślinka a czytając czuje ich smak :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak