Sposób przygotowania

Zrobić zaczyn z drożdży rozpuszczonych w 2-3 łyżkach letniej wody, łyżeczce mąki orkiszowej i kropli miodu. Zaczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Wymieszać mąkę orkiszową z solą. W środku mąki zrobić dołek, do którego wlać zaczyn, oliwę, miód oraz ciepłą wodę. Bardzo dobrze, przez 10 minut wyrabiać rękoma. Ciasto będzie wciąż klejące, ale nie należy dosypywać mąki! Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto urośnie po brzegi keksówki w ciągu 1-1,5 godziny, Po tym czasie smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy makiem (sezamem lub siemieniem lnianym). Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika (nie rozgrzanego) i pieczemy przez 45-50 minut w 200 stopniach na środkowej półce. Tuż po wyjęciu chleba z piekarnika ostrożnie wyjmujemy go z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Porcja na jedną małą keksówkę.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    w sam raz na pyszne zdrowe śniadanie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !