Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z mortadeli i pieczarek

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mortadela 30 dag
pieczarki 25 dag
jajko 4 szt
cebula 1 szt
majonez 1 łyżka
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
szczypior posiekany 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z mortadeli i pieczarek

Kroki postępowania

1
Mortadelę obrać z osłonki, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć, posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 1 - Placuszki z mortadeli i pieczarek foto
2
Do miski wybić jajka, roztrzepać widelcem, wsypać pieczarki, cebulę, szczypior, mortadelę, dodać majonez, mąki, przyprawić do smaku, wymieszać.
Krok 2 - Placuszki z mortadeli i pieczarek foto
3
Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 3 - Placuszki z mortadeli i pieczarek foto
4
Usmażone placuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 4 - Placuszki z mortadeli i pieczarek foto
5
Placuszki z mortadeli z i pieczarek podawać z ziemniakami i surówką.
Krok 5 - Placuszki z mortadeli i pieczarek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 24.10.2012 08:01
muszę spróbować
Katarzyna59 29.08.2012 20:15
pyszności
caralajna 20.08.2012 09:33
fajnie wyglądają te placki
Dorian 26.07.2012 21:54
super fajny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak