Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi polskie z kapustą

eda
2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gram
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
boczek 450 gram
ziemniaki do pieczenia 300 gram
kapusta kiszona 900 gram
woda zimna 2/3 szklanki
kwaśna śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi polskie z kapustą

Ciasto: w średniej misce połączyć mąkę z solą, jajkiem i wodą. Wymieszać, aby powstało ciasto. Przykryć miskę i odstawić. Farsz z ziemniaków: ziemniaki umieścić w garnku, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 25 do 35 minut, aż będą miękkie. Wyjąć ziemniaki z wody i rozgnieść na puree. W dużej, głębokiej patelni podsmażyć boczek na średnim ogniu, aż będzie równomiernie brązowy. Odsączyć, pokruszyć i dodać do puree. Dodać ser i przyprawić solą i pieprzem. Farsz z kiszonej kapusty: w dużej głębokiej patelni podsmażyć boczek na średnim ogniu, aż będzie równomiernie brązowy. Odsączyć, pokruszyć i przełożyć do średniej miski. Dodać kapustę i śmietanę. Dobrze wymieszać.
4.
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni. Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Nałożyć łyżkę farszu z ziemniaków lub kapusty w centrum każdego wykrojonego koła i złożyć, zakrywając farsz i dociskając razem krawędzie. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić pierogi do wrzącej wody i gotować przez 4 do 5 minut, aż wypłyną.
smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aspire5742 06.07.2012 22:55
uwielbiłem pierogi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak