Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jagodami i migdałami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl
margaryna 1/3 kostki
cukier 10 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
drożdże 5 dag
mleko 250 ml
migdały w płatkach
cukier puder
margaryna do smarowania formy 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jagodami i migdałami

Do misy robota wsypać 2,5 szklanki mąki pszennej. W rondelku rozpuścić margarynę, dodać 250 ml mleka, 6 łyżeczek cukru i sól, dodać 5 dag drożdży,całość dokładnie połączyć trzepaczką. Mieszaninę wlać do misy, wyrobić ciasto robotem na najwyższych obrotach aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto razem z misą wstawić do piekarnika o temp. 50 stopni na 20 minut. Gdy ciasto zwiększy objętość wyjąć je, przełożyć do formy wysmarowanej margaryną.
Na wierzchu wysypać równomiernie jagody, posypać je cukrem, a następnie płatkami migdałów. Wstawić formę do gorącego piekarnika. Piec przez 40 minut w temperaturze 180ºC z włączonym termoobiegiem. Po wyjęciu posypać ciasto cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.10.2016 20:26
wygląda super apetycznie
ewelina/bunia 30.08.2012 20:34
SUPER
pacpaw 11.07.2012 22:23
ach ta foremka do tarty
Justyna Jussstiii 09.07.2012 07:48
super
stokrotka 06.07.2012 19:54
ale smakowicie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak