Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 50 gram
woda 2 łyżki
sól 0,5 łyżki
jajko 1 szt.
śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto

Do mąki dodać posiekane zimne masło i utrzeć lekko, żeby się tylko wymieszało. Dodajemy jajko, wodę, śmietanę i sól i zagniatamy szybko do uzyskania ciasta. Można też to zrobić w robocie kuchennym, ale mnie tam żadne ciasto do zagniatania nie chce wyjść.

Ciasto wstawiamy szczelnie zawinięte w folię do zamrażalnika na ok. 30 minut lub do lodówki na ponad godzinę. Ciasto wyłożone na formę do tart powinno się piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 09.07.2012 07:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak