Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartacze

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

surowych ziemniaków 2 kg
ugotowanych ziemniaków w łupin 2 kg
jajko 1 sztuka
sól do smaku
mąki 1 szklanka
Farsz:
mięsa mielonego 0,5 kg
czosnku 2 ząbki
cebula 1 sztuka
pieprz 1 szczypta
jajko 1 sztuka
boczku 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kartacze

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować w łupinach.Ostudzić i obrać ze skórki.Przekręcić przez maszynkę.Ziemniaki surowe potarkować i wycisnąć przez gazę.ziemniaki połączyć ze sobą,dodać jajko,mąkę i sól do smaku.Wymieszać.Odstawić.
Krok 1 - Kartacze foto
2
Farsz; Do mielonego mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z cebulą.Przyprawiamy sola i pieprzem.Wbijamy jajko.Wszystko wyrobić na jednolitą masę.Ciasto ziemniaczane wyporcjować i do każdej porcji włożyć farsz mięsny i formować owalny kształt
Krok 2 - Kartacze foto
3
W garnku zagotować wodę i dodać szczyptę soli.Wrzucać kartacze i ugotować.Wyłożyć na talerze.Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć.Polać kartacze.
Krok 3 - Kartacze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 04.06.2013 09:27
A ile czasu gotujesz kartacze? I na jakiej tarce trzesz ziemniaki-na najdrobniejszej?
Magda60 15.02.2013 19:19
dodaje do ksiegi, pyszne
SmacznaPyza 09.02.2013 19:53
a ja nie daję jajka ani do ciasta ani do farszu
owca441 06.07.2012 18:51
bardzo lubie
Paweł10 06.07.2012 10:36
pyszne wygladaja :)
EWI 06.07.2012 09:34
super! muszę zrobić
Katarzyna87 06.07.2012 07:58
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak