Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe kulki sezamowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ryżowa 250 g
drobny cukier 65 g
wrzątek 100 ml
gorzka czekolada 100 g
sezam 80 g
woda zimna 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe kulki sezamowe

Cukier rozpuszczamy we wrzątku, doajemy do niego zimną wodę.

Czekoladę dzielimy na 24 części.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wodę z rozpuszczonym cukrem.

Mieszamy a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.

Dzielimy je na 12 kulek.

W każdej robimy otwór i wkładamy do niego 2 kawałki czekolady

Zlepiamy, nadajemy jej okrągły kształt i obtaczamy w sezamie.

Olej rozgrzewamy w wysokim garnku ( do temperatury 180 stopni).

Będzie gotowy gdy kawałek ciasta zrumieni się po 15 sekundach.

Do oleju wrzucamy po kilka kulek i smażymy aż się zrumienią, około 4 minuty.

Usmażone wykładamy na papier aby wchłoną tłuszcz.

Podajemy ciepłe.

Smacznego :)
Przepis z książki "Kuchnia chińska" Ching-He Huang.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 28.08.2012 20:50
ale rewelacyjne są!!!;)
Rafał10 29.07.2012 08:40
Ale pyszności serwujesz mniam mniam :)
Mati3 23.07.2012 17:53
rewelacyjne:)
Mati3 23.07.2012 17:53
rewelacyjne:)
Mati3 23.07.2012 17:53
rewelacyjne:)
iziona 06.07.2012 08:14
Jeszcze dzisiaj wyruszam w poszukiwania mąki ryżowej :)
MagdaeM 05.07.2012 20:55
pycha
MagdaeM 05.07.2012 20:53
pycha
Monika78 05.07.2012 20:48
uwielbiam je!
Anulka75
Anulka75 05.07.2012 20:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak