Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w towarzystwie pieczarek i selera

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
pieczarki 12 sztuk
cebula 2 sztuki
kajzerka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
sól do smaku
seler 1/2 główki
mąka pszenna 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w towarzystwie pieczarek i selera

Mięso mielone mieszamy z dodatkiem: startych na tarce pieczarek (6 sztuk, reszta do sosu) i jednej cebuli, kajzerki, jajka i przypraw. W średnim garnku zagotowujemy wodę (troszeczkę ponad połowę objętości garnka) z dodatkiem domowej kostki rosołowej. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy uformowane z mięsa pulpety. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy startego na tarce selera, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki.Gotujemy kolejne 10-15 minut, przyprawiamy sos, ewentualnie zagęszczamy mąką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 20.07.2012 21:51
lubię takie lekkie pulpety w sosie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak