Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepszy barszcz czerwony!

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 6 sztuk
Kwas cytrynowy Prymat 1,5 łyżeczki
cukier do smaku
sól do smaku
rosół drobiowy 2 litry
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 kulki

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy barszcz czerwony!

Buraki obieramy, kroimy w plastry, posypujemy przyprawami: 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny w ciemne i chłodne miejsce.
Po 2 godzinach buraki zalewamy rosołem (jeśli jest go mało, dolewamy wody i dodajemy domowe kostki rosołowe), wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i gotujemy (do miękkości buraków; barszcz nie może gotować się na dużym ogniu - podobnie jak rosół - w przeciwnym wypadku "straci" kolor). Na koniec doprawiamy do smaku (mój jest zawsze pikantny). Podajemy z uszkami, pasztecikami, ptysiami lub kieszonkami francuskimi. Przed włożeniem do lodówki przecedzamy. Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 29.07.2012 21:09
faktycznie najlepszy
SmacznaPyza 06.07.2012 07:03
najlepszy to jest na zakwasie a nie na kwasku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak