Sposób przygotowania

Buraki obieramy, kroimy w plastry, posypujemy przyprawami: 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny w ciemne i chłodne miejsce.
Po 2 godzinach buraki zalewamy rosołem (jeśli jest go mało, dolewamy wody i dodajemy domowe kostki rosołowe), wrzucamy kilka ziarenek pieprzu i gotujemy (do miękkości buraków; barszcz nie może gotować się na dużym ogniu - podobnie jak rosół - w przeciwnym wypadku "straci" kolor). Na koniec doprawiamy do smaku (mój jest zawsze pikantny). Podajemy z uszkami, pasztecikami, ptysiami lub kieszonkami francuskimi. Przed włożeniem do lodówki przecedzamy. Smacznego!!!

Komentarze

  • -1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    najlepszy to jest na zakwasie a nie na kwasku
  • 0
    original
    Opublikowano

    JaPaqc

    faktycznie najlepszy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !