Sposób przygotowania

1.Oddziel zoltka od bialek.W glebokim naczyniu zmiksuj mleko z zoltkami,przesiana maka i szczypta soli.Ciasto odstaw na 30 minut.Ubij bialka na sztywna piane.Dodaj do ciasta.2.Szpinak rozmroz,ogrzewajac na patelni.Dodaj 2-3 lyzki kremowki.Dopraw czosnkiem,sola i pieprzem.Rokpol utrzyj z twarogiem i pozostala kremowka,dopraw pieprzem.3.Patelnie o srednicy ok.18 cm rozgrzej i posmaruj olejem.Ciasto wlewaj w takiej ilosci,aby rozlalo sie cienka warstwa na calej patelni.Usmaz z obu stron na jasnozloty kolor 8-10 grubszych nalesnikow.4.Tortownice o srednicy ok.20 cm wysmaruj olejem,oprosz tarta bulka i uloz w niej nalesniki,przekladajac na przemian masa szpinakowa i serowa.Ostatni nalesnik obloz plasterkami zoltego sera i posyp tarta bulka.5.Tort wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapikaj ok.25 minut.Wyjmij,pokroj promieniscie i podawaj na goraco.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewka1978

    smaczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Paweł10

    ale pycha :) super pomysl

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !