Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka nalesnikowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
jaja 4 sztuki
mleko 2 szklanki
sól
szpinak mrożony 50 dag
rokpol 30 dag
twaróg 20 dag
śmietana kremówka 10 dag
ser żółty 15 dag
olej 8 lyzek
czosnek ząbki 3
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 lyzki
sok z cytryny
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka nalesnikowa

1.Oddziel zoltka od bialek.W glebokim naczyniu zmiksuj mleko z zoltkami,przesiana maka i szczypta soli.Ciasto odstaw na 30 minut.Ubij bialka na sztywna piane.Dodaj do ciasta.2.Szpinak rozmroz,ogrzewajac na patelni.Dodaj 2-3 lyzki kremowki.Dopraw czosnkiem,sola i pieprzem.Rokpol utrzyj z twarogiem i pozostala kremowka,dopraw pieprzem.3.Patelnie o srednicy ok.18 cm rozgrzej i posmaruj olejem.Ciasto wlewaj w takiej ilosci,aby rozlalo sie cienka warstwa na calej patelni.Usmaz z obu stron na jasnozloty kolor 8-10 grubszych nalesnikow.4.Tortownice o srednicy ok.20 cm wysmaruj olejem,oprosz tarta bulka i uloz w niej nalesniki,przekladajac na przemian masa szpinakowa i serowa.Ostatni nalesnik obloz plasterkami zoltego sera i posyp tarta bulka.5.Tort wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapikaj ok.25 minut.Wyjmij,pokroj promieniscie i podawaj na goraco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paweł10 05.07.2012 13:23
ale pycha :) super pomysl
ewka1978 05.07.2012 12:18
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak